For Sartorius, the mintdesign team – following the building renovation by David Chipperfield Architects – worked and played with the conditions and challenges of historic preservation for the expansion of the almost 3,200 square metre premises on the site of the former Bötzow Brewery in Berlin Prenzlauer Berg. With mobile workstations, the planned space for the internationally active life science group can now reinvent itself again and again, making it perfect for events, exhibitions and conferences. Flexible and spacious, inspiring and green is the result.

This has been achieved with a variety of plants that are good for the room climate and acoustics at the same time, and with a number of flexible details – above all from System 180. Starting with the cathedral-like room, which is visually and acoustically convincing with rollable tables from System 180, movable work islands, movable room dividers with plants from other manufacturers, a tree with bar table and a sound-absorbing ceiling installation made of wool felt elements, and which can become an event location or exhibition space at any time thanks to its mobile furniture.

Adjacent to this, separated only by a small lounge and kitchen area, is the actual work area in an old hall with historic columns and gallery. Here, too, it’s green around every corner – whether at the informal meeting areas, next to the System 180 high tables or on the System 180 storage solutions.

In the attic – similar to the multifunctional area below – there is another agile area and additional meeting rooms. Here, too, the variety of uses determines the design. All System 180 tables and furniture in this room, which is lit via skylights, are therefore equipped with castors, making different room configurations possible without any problems – from everyday office use, to smaller and larger conferences, to workshops.

Project details
Client:

Sartorius Corporate Administration GmbH
Designer/Planner:

mintdesign
Photos:

Clemens Richter
System 180:

Tables RackPod, DT-Line Tables T6, sideboards with planting on castors, individual sideboards and shelving systems
Location:

Berlin
Realised:

2021

“The special premises and the close cooperation with Sartorius make the project a matter of the heart for us.”

Lars-Sebastian Dillner, Dipl. Ing. Arch, mintdesign
Katja Peter, Dipl. Ing. Arch, mintdesign